Uppe & kissar på natten?
På Nattkissare.se hittar du stöd och rådgivning

Varför kissar man?

Urinens funktion

Kroppen består till 60% av vatten. För att kompensera dagens alla vätskeförluster i form av svett, utandning och urin är det viktigt att man dricker mycket.

Hur mycket man behöver dricka beror på hur stor man är och vilka aktiviteter man utför. En vuxen ska dricka ungefär 2 l vätska om dagen (beroende på nivån av den fysiska aktiviteten). Anledningen till att man kissar är bl a att göra sig av med vätska som kroppen inte behöver. Urinen är också en viktig del av kroppens egna reningssystem.

Från vatten till urin

När man sväljer en klunk vatten, hamnar den i magen. Här sker den första nedbrytningen av det man äter och dricker. Maginnehållet (inkl vattnet) transporteras vidare till tarmarna. Där hämtar blodet vattnet och transporterar det via blodkärlen till njurarna. Njurarna i sin tur absorberar vätskan och ser till så att nödvändiga ämnen stannar i kroppen och att slaggprodukter utsöndras med urinen. På så sätt upprätthålls den kemiska balansen i kroppen. Hos en normal vuxen person filtreras ca 180 liter vätska genom njurarna varje dygn. Urin transporteras sedan via urinledarna till urinblåsan.

Vanligtvis producerar kroppen 1-2 liter urin under ett dygn. Mer än 75% produceras under dagen om allting fungerar som det ska. När urinblåsan är full blir man automatiskt kissnödig.

Informationsmaterial

Här kan du beställa informationsmaterial. 

 

10 goda råd

Om du behöver gå upp och kissa flera gånger varje natt är det viktigaste rådet att tala med din läkare. Nattkissandet kan annars försöta din nattsömn och efterföljande dag. Kanske finns det en enkel lösning på problemet.

Läs våra goda råd

Informationsfilm