Uppe & kissar på natten?
På Nattkissare.se hittar du stöd och rådgivning

Sömnens betydelse

Alla behöver en god natts sömn för att må bra. Hur många timmars sömn man behöver varierar dock mellan olika individer.

Om man sover dåligt påverkar det humöret. Man har svårt att koncentrera sig, förmågan att lära sig och att komma ihåg saker påverkas. Man får inte gjort lika mycket när man inte är utvilad. Dålig sömn leder även till sämre immunförsvar.

En vuxen behöver i genomsnitt 7 timmars sömn. När sömnen störs och blir för kort är det svårt att kompensera för detta i efterhand. En god natts sömn innebär att man får tillräckligt med sammanhängande sömn och att man känner sig utvilad på morgonen.

När man går upp för att kissa på natten störs sömnmönstret och kvaliteten på sömnen minskar. Om detta sker regelbundet leder det till sömnbrist och sämre livskvalitet.

Kom ihåg att det inte alltid är en full blåsa som väcker en. Det kan även vara t ex stress. När man väl är vaken är det vanligt att man går upp och kissar ”för säkerhets skull”. Det kan i sin tur leda till ovanan att blåsan vänjer sig vid att bli tömd på natten.

Informationsmaterial

Här kan du beställa informationsmaterial. 

 

10 goda råd

Om du behöver gå upp och kissa flera gånger varje natt är det viktigaste rådet att tala med din läkare. Nattkissandet kan annars försöta din nattsömn och efterföljande dag. Kanske finns det en enkel lösning på problemet.

Läs våra goda råd

Informationsfilm