Uppe & kissar på natten?
På Nattkissare.se hittar du stöd och rådgivning

Nattkissning (Nokturi)

Nokturi är ett annat ord för att stiga upp på natten för att kissa. Det är vanligt och förekommer lika ofta hos kvinnor som hos män. Det blir vanligare ju äldre man blir och mer än hälften av befolkningen över 50 år går upp och kissar minst en gång per natt.

Om urinmängderna nattetid är större än vad urinblåsan kan lagra kan det bero på att man har för hög urinproduktion eller att blåsan inte rymmer så mycket som den borde.

Många tror att det är oundvikligt att behöva gå på toaletten nattetid när man blir äldre. Hos män är det vanligt att man tror att det beror på förstorad prostata. Men överproduktion av urin nattetid orsakas ofta av brist på ett hormon, vasopressin, som minskar urinproduktionen och därför gör att man slipper gå upp och kissa på natten. Det är viktigt att du tar kontakt med din läkare om du är trött på att få din nattsömn förstörd. Problemet kan ha en enkel förklaring och en enkel lösning.

Informationsmaterial

Här kan du beställa informationsmaterial. 

 

10 goda råd

Om du behöver gå upp och kissa flera gånger varje natt är det viktigaste rådet att tala med din läkare. Nattkissandet kan annars försöta din nattsömn och efterföljande dag. Kanske finns det en enkel lösning på problemet.

Läs våra goda råd

Informationsfilm