Uppe & kissar på natten?
På Nattkissare.se hittar du stöd och rådgivning

För stor urinproduktion på natten

Nattsömnen är mycket viktig. Därför producerar kroppen mer av det hormon som koncentrerar urinen på natten, så att vi ska slippa behöva gå upp för att kissa. Normalt sett utvecklas denna hormonökning nattetid när man är i 5-6-årsåldern - för vissa sker det senare. För låga hormonnivåer nattetid hos barn kan leda till sängvätning.

Läs mer om sängvätning på www.torrnatt.nu

Hormonet heter vasopressin och kallas även för ADH (antidiuretiskt hormon). Med antidiuretiskt menas att det minskar urinproduktionen.

När vasopressin minskar urinproduktionen blir den urin som produceras mer koncentrerad. Det är därför urinen är mörkare på morgonen än vad den är resten av dagen. Om man inte producerar tillräckligt med vasopressin på natten blir urinen utspädd och får inte plats i urinblåsan. Man måste gå upp ur sängen för att kissa.

Du kan ladda ner och fylla i vätskedagboken här intill för att se om du har en stor urinproduktion på natten.

Informationsmaterial

Här kan du beställa informationsmaterial. 

 

10 goda råd

Om du behöver gå upp och kissa flera gånger varje natt är det viktigaste rådet att tala med din läkare. Nattkissandet kan annars försöta din nattsömn och efterföljande dag. Kanske finns det en enkel lösning på problemet.

Läs våra goda råd

Informationsfilm